Keresés

Online jegyvásárlás

Múlt és jelen

 

a kezdetek
A FÜRDŐ TÖRTÉNETE

 

A Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, becenevén a „Szecska”, Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.

Zsigmondy Vilmos, a kor nagyhírű bányamérnöke előzetes tanulmányozás után arra a következtetésre jutott, hogy Pest városában egy artézi kút sikeres fúrása legnagyobb valószínűséggel a Városligetben valósítható meg. Az elképzelést Pest város közgyűlése 1868. március 4-én elfogadta. A kút fúrásának helyéül a Városligetet jelölték ki (a mai Hősök terén, Árpád fejedelem lovas szobra előtti részen). A kút fúrása 1868 novemberében kezdődött el és 1878 januárjában fejeződött be.

A fürdő építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján. A fürdőt, amelyet addig Artézi fürdő néven emlegettek, 1913. június 13-án nyitották meg, már Széchenyi gyógyfürdő néven.

 

fejlesztések
A FÜRDŐ TÖRTÉNETE

 

A megnyitás után a fürdő népszerűsége rohamosan nőtt és 1919-ben már több mint 890.000 vendéget fogadott. A töretlen népszerűsége, valamint az egyre jobban elterjedő és szinte életszükségletté vált szabadban való fürdés igénye halaszthatatlanná tette a fürdő fejlesztését.

Az 1926-ban kiírt pályázat eredményeképpen 1927 augusztusára elkészült a gyógyfürdő népfürdő szárnyainak bővítése, valamint egy fürdőstrand-uszoda létesítése.

Ez volt a pesti oldal első uszodája. A bővítés 6900 nm területen valósult meg egy 50x18 m-es úszó és további két szabadtéri medencével. A medencét 2800 nm homokos terület vette körül.

 

a II.világháború után
A FÜRDŐ TÖRTÉNETE

 

A fürdő a II. világháborúban ugyan károkat szenvedett, de mivel a kút nem sérült meg a részleges üzemeltetés biztosított volt.

1963-ban a strandfürdő öltözőit téliesítették és azóta a szabad területen lévő medencék télen is üzemelnek.

A fürdőben 1982 óta komplex fürdőgyógyászati osztály működik napi 178 beteg ellátására alkalmas kapacitással.

1998 és 2006 között zajló felújítások eredményeképpen minden medence megújult, a strandmedencék vízforgatóval, a gyógymedencék korszerű hidraulikai berendezésekkel lettek ellátva.