Keresés

Online jegyvásárlás

Megújult a fürdő

KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 pályázat

A projekt címe:

Széchenyi Gyógyfürdő és Dandár Gyógyfürdő energetikai fejlesztése

A projekt elemei:

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. épületenergetikai fejlesztést valósított meg, amely keretében, energiahatékonysági beruházás, azaz nyílászáró korszerűsítés, valamint épületgépészeti korszerűsítések történtek. Az Állami támogatási szabályok szerint megvalósuló épületenergetikai fejlesztések című, és KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 kódszámú pályázat keretein belül a projekt összesen 141,474 millió forint nem visszatérítendő európai uniós támogatásban részesült.

A fejlesztés célja, hogy a fürdők mindennapi üzemeltetéséhez szükséges energiafelhasználás és ezáltal a működésük költségei is csökkenjenek, a korszerű technológiák alkalmazásával.

A nyitott termálmedencéket kiszolgáló kétszintes kabinsor (az Állatkerti körúti szárny belső része) eredetileg fűtetlen, nyitott tér volt, a hetvenes/nyolcvanas években szakipari fallal és kétrétegű üvegezésű ablakokkal lett fűthetővé téve. A kijárati ajtók és a büfé nyílászárók egyedi gyártásúak, egyrétegű üvegezésűek. A nyílászárók műszakilag és energetikailag elavultak. A beépítésre került új nyílászárók a költségoptimalizált követelmény szerintiek, az egyedi gyártásúak műemlékvédelmi okokból az eredeti faszerkezetek reprodukciói. Az összes cserélt nyílászáró felület 520 m2.

A szauna szárnyat közvetlenül és közvetve a gáztüzelésű gőzkazánok látják el - a gőzfürdőt közvetlenül fűti a gőz, a szaunákat és a kapcsolódó tereket hőcserélőn keresztül. Az új gőzkazán révén a hőtermelés hatásfoka közel 8%-kal nő, a földgáz felhasználás ugyanilyen mértékben csökken, a villamosenergia felhasználása pedig 20% feletti mértékben csökken.

Kedvezményezett neve, elérhetősége:

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
1034 Budapest, Szőlő u. 38.

Támogató szervezet neve, elérhetősége:

Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, Környezet és Energiahatékonysági Operatív Parogramok Irányító Hatósága
1134 Budapest, Váci út 45.

A vissza nem térítendő támogatás összege:

141 474 000 Ft

Támogatás mértéke

80%

A projekt fizikai befejezésének időpontja:

2023. október 31.

Vissza