Keresés

Online jegyvásárlás

Megújul a fürdő

KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 pályázat

A projekt címe:

Széchenyi Gyógyfürdő és Dandár Gyógyfürdő energetikai fejlesztése

A projekt elemei:

Támogató a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (a továbbiakban: KEHOP) keretén belül KEHOP-5.2.8. Állami támogatási szabályok szerint megvalósuló épületenergetikai fejlesztések tárgyú felhívást tett közzé, melyre Kedvezményezett KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a Támogató 2017.11.21. napon kelt támogatási döntés szerint támogatásban részesített. A Támogató döntése alapján Kedvezményezett vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Dandár Gyógyfürdő Energiahatékonysági beruházások:

A terápiás épületrész magastetős, palaborítású, átszellőzött padlástérrel, a 135 m2 területű padlás lépésálló hőszigetelést kap 25 cm vastagságban, a költségoptimalizált követelményszintnek megfelelően. Összesen 20,5 m2-nyi ablak cseréje nem történt meg a korábbi felújítások során, mivel ezek is fűtött és fűtetlen tereket határolnak, ezért ezek cseréjével válik teljessé az épület energetikai korszerűsítése. A beépítésre kerülő ablakok a hatályos, költségoptimalizált követelmények szerintiek.

Megújuló energiahordozó hasznosítás:

A termálfürdő épületrész kislejtésű lapostetejére 112 db 270 W-os napelem kerül, ezek 30 kVA teljesítményű, 3 fázisú inverterrel állítanak elő váltakozó áramot, éves szinten 32 200 kWh-t. A felhasznált gyógyvíz vízárama kisebb részben közvetlenül HMV-ként hasznosul, nagyobbik hányada - kisebb-nagyobb mértékű hőhasznosítás után - 30 C-os hőmérséklettel elengedésre kerül. A hőszivattyú révén teljes mértékben kiváltható a 210 kW-os kazántelep, megszüntethető a földgáz felhasználás. A hőszivattyú várható villamosenergia felhasználása nem éri el a napelemek termelését.

Széchenyi Gyógyfürdő Energiahatékonysági beruházások:

Az szabadtéri medencéket kiszolgáló kétszintes kabinsor (az Állatkerti körúti szárny belső része) eredetileg fűtetlen, nyitott tér volt, a hetvenes/nyolcvanas években szakipari fallal és kétrétegű üvegezésű ablakokkal lett fűthetővé téve ez a rész. A kijárati ajtók és a büfé nyílászárók egyedi gyártásúak, egyrétegű üvegezésűek. A nyílászárók műszakilag és energetikailag elavultak, fagyos időben a folyosók, öltöző terek nehezen kifűthetőek, ezért cseréjük indokolt. A beépítésre kerülő új nyílászárók a költségoptimalizált követelmény szerintiek, az egyedi gyártásúak esetében lehet ettől eltérés, mivel műemlékvédelmi és esztétikai okokból a jelenlegi faszerkezetek reprodukciója indokolt. Az összes cserélni tervezett nyílászáró felület 520 m2.

A szauna szárnyat közvetlenül és közvetve a gáztüzelésű gőzkazánok látják el - a gőzfürdőt közvetlenül fűti a gőz, a szaunákat és a kapcsolódó tereket hőcserélőn keresztül. A kazánok túlméretezettek, már nem a legkorszerűbbek, ezért a projekt keretében az egyik kicserélésre kerül egy kisebb teljesítményű, az igényekhez jobban illeszkedőre, ami ellátásra kerül füstgáz hőhasznosítóval is. A meglévő egyik kazán elbontásra kerül, a másik tartalék lesz. Ennek révén a hőtermelés hatásfoka közel 8%-kal nő, a földgáz felhasználás ugyanilyen mértékben csökken, a villamosenergia felhasználása pedig 20% feletti mértékben csökken.

Kedvezményezett neve, elérhetősége:

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
1034 Budapest, Szőlő u. 38.

Támogató szervezet neve, elérhetősége:

Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága
1134 Budapest, Váci út 45.

A vissza nem térítendő támogatás összege:

141 474 000 Ft