Gyógyszolgáltatások

Gyógyszolgáltatások

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő komplex gyógyászati osztálya 2019. december 16. és 2020. január 17. között zárva tart. Ezekben az időszakokban nem vehető igénybe súlyfürdő és az ambuláns vízalatti, csoportos gyógytorna nem kerül megtartásra. Orvosi beutalóval érkező vendégeink ezen időszakokban csak gyógymedence és gyógymasszázs szolgáltatásunkat tudják igénybe venni. Köszönjük megértésüket!

Gyógyszolgáltatások

Termálfürdő (Gyógyvizes gyógy medence fürdő)

Az ásványi anyagokban gazdag, a Föld belső hője által felmelegített termálvíz az ember által ismert egyik legnagyszerűbb természetes gyógyhatású anyag.

Különösen hatásos az idült gyulladásos és degeneratív mozgásszervi megbetegedések kezelésében, de kiválóan alkalmazható rehabilitációs programok részeként is. A kezelés során a termálvíz melegétől kitágulnak a vérerek, amitől csökken a vérnyomás, ellazulnak az izmok, és a víz kén és ásványi anyag tartalma felszívódik a bőrön keresztül. Naponta 15-20 perc fürdés javasolt a termálvízben, amennyiben az orvos másként nem írja elő.

Gyógyvizes kádfürdő

Ez egy természetes termálvízben történő kádfürdőzést jelent. Azok számára ajánlott, akik valamilyen nem fertőző betegségben szenvednek, esetleg vizelettartási problémáik vannak, illetve egyéb egészségügyi oknál fogva nem vehetik igénybe a közös termálmedencét. A víz hőmérséklete 36-38 oC között van.

Szénsavas kádfürdő

Ez egy 32-34 oC hőmérsékletű kádfürdő, melybe széndioxid gáz apró, pezsgő buborékait pumpálják. A beteg kényelmesen fekve pihen a vízben, miközben a gázbuborékok végiggördülnek a testén, és a széndioxid gáz a bőrön keresztül felszívódik. Hatására lassul a szívműködés, csökken a vérnyomás és a szívet terhelő stressz. Általános pihentető kezelésként is ideális, mivel a széndioxid buborékok kellemesen csiklandozzák a test minden pontját.

Víz alatti vízsugármasszázs

Ez egy, a balneoterápia és a hidroterápia hatására épülő kezelés, melyet egy gyógyvízzel megtöltött kádban végeznek. A speciális kádban fekvő beteg testét szabályozható erősségű vízsugárral masszírozza végig a kezelést végző szakember. A vízsugár rezgésbe hozza a lágy szöveteket, ezáltal serkenti a vér és a nyirokkeringést, így fokozza az anyagcserét, hozzájárul a szervezet méregtelenítési folyamataihoz. A kezelés csak orvosi utasításra vehető igénybe.

Súlyfürdő

A súlyfürdő során a nyaknál vagy a karok alatt felfüggesztett test saját súlyát használják. A hatás fokozására néha további súlyokat helyeznek a derékra, esetenként a lábra. A kezelés során – melyet egészségügyi szakember felügyel – a test finoman megnyúlik, ami ellazítja az izmokat és a gerinc merev kötőszöveti elemeit. A termálvízben végzett súlyfürdő során a termálvíz hője és a benne oldott ásványi anyagok jótékony hatása is érvényesül.

Felhívjuk kedves Vendégeink figyelmét, hogy a betegek érdekében fennálló szakmai szabályok szerint csak időbeli fokozatosság elve szerint áll módunkban a kezelést biztosítani.

Orvosi gyógymasszázs

Az orvosi gyógy masszázst szakorvos rendelheti el, és általában azokra a területekre irányul, ahol a test más pontjainak megbetegedése következtében másodlagos elváltozások léptek föl. Célja a gyógyulási folyamat meggyorsítása a problémás terület vérkeringésének fokozásával, emellett ellazítja vagy éppen stimulálja az izmokat, és fájdalomcsillapító hatása is van. Általában a következő területeken végzik: hát, kar, alsó végtag, mellkas, nyak.

Iszappakolás

Az iszappal történő gyógyítást az iszapban lévő ásványi anyag tartalom, az iszap jó hőtároló képessége és lassú hőátadása teszi lehetővé. Hatására a kezelt testrész átmelegszik, oldódik az izmok merevsége és vérbőség alakul ki. Gyógyfürdőinkben a kiváló tulajdonságokkal bíró kolopi gyógyiszapot használjuk erre a célra. Az iszapot először felfőzik, majd 38-40 oC-ra lehűtik, és ezután kerül a problémás testrészre. Az iszap felvitele után egy lepedőbe burkolják a beteget, majd műanyag takaróval és végül száraz pokróccal takarják be. Így dunsztolódik kb. 15-20 percig. A kezelés zuhanyzással zárul, így kerül lemosásra a felvitt iszap.

Víz alatti csoportos gyógytorna

Kizárólag szakorvosi előírásra vehető igénybe. A foglalkozást szakképzett gyógytornász tartja, általában 33 oC-os termálvízben. A víz felhajtóereje, ellenállása és kémiai összetétele folytán a kezelés különösen eredményes a teherhordó ízületeket érintő degeneratív betegségek és gerincproblémák esetén. Kifejezetten ajánlott műtétek utáni rehabilitáció kezdetén, mert a vízben sokkal könnyebben végezhetők bizonyos mozdulatok. A víz alatti tornát általában azonos vagy hasonló betegségben szenvedő betegek csoportosan végzik. Időtartam: 20 perc.

Komplex fürdőgyógyászati ellátás (Komplex fürdőgyógyászati osztály)

Mozgásszervi betegek számára, egyénre szabott, komplex kezelést nyújtó szolgáltatás, orvosi felügyelet mellett. Szakorvosi beutalóval vehető igénybe. Egy kúra tizenöt napot vesz igénybe. A beutaltak naponta négy órát tartózkodnak a komplex fürdőgyógászati osztályon.

Ivókúra

Ivókúra esetén a gyógyvizeket szájon át fogyasztják, de legtöbbször a fürdőkúrával együtt alkalmazzák, így az fokozza a gyógyfürdő-kezelés hatását. A gyógyvizeket, amelyek gyógyhatásukat hosszú ideig megtartják, haza is viheti a beteg. Az otthon alkalmazott ivókúra esetén is feltétlen kérjük ki az orvos tanácsát, ajánlását! Tartósan csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni! Ivókúra esetén az ásványi anyagokban gazdag gyógyvizek kíméletesen szabályozzák a gyomor, a belek, a vese és a máj működését. Az ivókúra hatásos kezelési módja a gyomorbántalmaknak és más bélproblémáknak is.

Tájékoztató a szakorvosi beutalóval érkező vendégeink részére

Betegjogi képviselő

Közlemények

Tájékoztató Zsigmondy kártyával rendelkező vendégeink részére, 2019-10-14
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy fürdőnkben új informatikai rendszer került beüzemelésre, ezé...

Tájékoztató Zsigmondy kártyával rendelkező vendégeink részére, 2019-10-14 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy fürdőnkben új informatikai rendszer került beüzemelésre, ezért az eddigiektől eltérő módon a kapuk elnyelik az órát, csak a kártya marad Önöknél. Vendégeink minden alkalommal új órát kapnak a pénztárnál. A régi órákon letéti díj nincs. Csak abban az esetben kell a teljes belépő árát kifizetni, ha előző alkalommal túllépik a 4 óra fürdési időt.

December 16. és január 17. között zárva komplex gyógyászati osztály, 2019-08-29
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő komplex gyógyászati osztálya 2019. de...

December 16. és január 17. között zárva komplex gyógyászati osztály, 2019-08-29 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő komplex gyógyászati osztálya 2019. december 16. és 2020. január 17. között zárva tart. Ezekben az időszakokban nem vehető igénybe súlyfürdő és az ambuláns vízalatti, csoportos gyógytorna nem kerül megtartásra. Orvosi beutalóval érkező vendégeink ezen időszakokban csak gyógymedence és gyógymasszázs szolgáltatásunkat tudják igénybe venni. Köszönjük megértésüket!

A kádfürdő március 12-től hétvégenként is igénybe vehető, 2016-03-11
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2016. március 12-től az egyéni és családi kádfürdő hétvégenk...

A kádfürdő március 12-től hétvégenként is igénybe vehető, 2016-03-11 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2016. március 12-től az egyéni és családi kádfürdő hétvégenként is igénybe vehető 6 és 18 óra között.