Megújul a fürdő

Hírek Kíváncsi a legfrissebb hírekre? Iratkozzon fel a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. RSS csatornáira!

Megújul a fürdő

2019-03-06

Megújul a fürdő

KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 pályázat

A projekt címe:

Széchenyi Gyógyfürdő és Dandár Gyógyfürdő energetikai fejlesztése

 

A projekt elemei:

Támogató a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (a továbbiakban: KEHOP) keretén belül KEHOP-5.2.8. Állami támogatási szabályok szerint megvalósuló épületenergetikai fejlesztések tárgyú felhívást tett közzé, melyre Kedvezményezett KEHOP-5.2.8-17-2017-00003 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a Támogató 2017.11.21. napon kelt támogatási döntés szerint támogatásban részesített. A Támogató döntése alapján Kedvezményezett vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Dandár Gyógyfürdő Energiahatékonysági beruházások:

A terápiás épületrész magastetős, palaborítású, átszellőzött padlástérrel, a 135 m2 területű padlás lépésálló hőszigetelést kap 25 cm vastagságban, a költségoptimalizált követelményszintnek megfelelően. Összesen 20,5 m2-nyi ablak cseréje nem történt meg a korábbi felújítások során, mivel ezek is fűtött és fűtetlen tereket határolnak, ezért ezek cseréjével válik teljessé az épület energetikai korszerűsítése. A beépítésre kerülő ablakok a hatályos, költségoptimalizált követelmények szerintiek.

Megújuló energiahordozó hasznosítás:

A termálfürdő épületrész kislejtésű lapostetejére 112 db 270 W-os napelem kerül, ezek 30 kVA teljesítményű, 3 fázisú inverterrel állítanak elő váltakozó áramot, éves szinten 32 200 kWh-t. A felhasznált gyógyvíz vízárama kisebb részben közvetlenül HMV-ként hasznosul, nagyobbik hányada - kisebb-nagyobb mértékű hőhasznosítás után - 30 C-os hőmérséklettel elengedésre kerül. A hőszivattyú révén teljes mértékben kiváltható a 210 kW-os kazántelep, megszüntethető a földgáz felhasználás. A hőszivattyú várható villamosenergia felhasználása nem éri el a napelemek termelését.

Széchenyi Gyógyfürdő Energiahatékonysági beruházások:

Az szabadtéri medencéket kiszolgáló kétszintes kabinsor (az Állatkerti körúti szárny belső része) eredetileg fűtetlen, nyitott tér volt, a hetvenes/nyolcvanas években szakipari fallal és kétrétegű üvegezésű ablakokkal lett fűthetővé téve ez a rész. A kijárati ajtók és a büfé nyílászárók egyedi gyártásúak, egyrétegű üvegezésűek. A nyílászárók műszakilag és energetikailag elavultak, fagyos időben a folyosók, öltöző terek nehezen kifűthetőek, ezért cseréjük indokolt. A beépítésre kerülő új nyílászárók a költségoptimalizált követelmény szerintiek, az egyedi gyártásúak esetében lehet ettől eltérés, mivel műemlékvédelmi és esztétikai okokból a jelenlegi faszerkezetek reprodukciója indokolt. Az összes cserélni tervezett nyílászáró felület 520 m2.

A szauna szárnyat közvetlenül és közvetve a gáztüzelésű gőzkazánok látják el - a gőzfürdőt közvetlenül fűti a gőz, a szaunákat és a kapcsolódó tereket hőcserélőn keresztül. A kazánok túlméretezettek, már nem a legkorszerűbbek, ezért a projekt keretében az egyik kicserélésre kerül egy kisebb teljesítményű, az igényekhez jobban illeszkedőre, ami ellátásra kerül füstgáz hőhasznosítóval is. A meglévő egyik kazán elbontásra kerül, a másik tartalék lesz. Ennek révén a hőtermelés hatásfoka közel 8%-kal nő, a földgáz felhasználás ugyanilyen mértékben csökken, a villamosenergia felhasználása pedig 20% feletti mértékben csökken.

Kedvezményezett neve, elérhetősége:

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
1034 Budapest, Szőlő u. 38.

Támogató szervezet neve, elérhetősége:

Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága
1134 Budapest, Váci út 45.

A vissza nem térítendő támogatás összege:

141 474 000 Ft

Közlemények

Gyógyvíz vásárlás, 2019-11-28
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy az ivókút zárva tartása alatt minimum 5 liter gyógyvíz a kar...

Gyógyvíz vásárlás, 2019-11-28 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy az ivókút zárva tartása alatt minimum 5 liter gyógyvíz a kartonozóban vásárolható.

Tájékoztató Zsigmondy kártyával rendelkező vendégeink részére, 2019-10-14
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy fürdőnkben új informatikai rendszer került beüzemelésre, ezé...

Tájékoztató Zsigmondy kártyával rendelkező vendégeink részére, 2019-10-14 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy fürdőnkben új informatikai rendszer került beüzemelésre, ezért az eddigiektől eltérő módon a kapuk elnyelik az órát, csak a kártya marad Önöknél. Vendégeink minden alkalommal új órát kapnak a pénztárnál. A régi órákon letéti díj nincs. Csak abban az esetben kell a teljes belépő árát kifizetni, ha előző alkalommal túllépik a 4 óra fürdési időt.

December 16. és január 17. között zárva komplex gyógyászati osztály, 2019-08-29
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő komplex gyógyászati osztálya 2019. de...

December 16. és január 17. között zárva komplex gyógyászati osztály, 2019-08-29 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő komplex gyógyászati osztálya 2019. december 16. és 2020. január 3. között zárva tart. Ezekben az időszakokban nem vehető igénybe súlyfürdő és az ambuláns vízalatti, csoportos gyógytorna nem kerül megtartásra. Orvosi beutalóval érkező vendégeink ezen időszakokban csak gyógymedence és gyógymasszázs szolgáltatásunkat tudják igénybe venni. Köszönjük megértésüket!